Vybíráme nejlepší elektrický sporák

Vaření a pečení můžete provádět na samostatném nebo jednotném kuchyňském spotřebiči. U jednotných je to kombinovaný a elektrický sporák, spojující sklokeramickou a indukční desku s elektrickou troubou. Plotýnky varné desky jsou hlavně sklokeramické a indukční, minoritně pak litinové, které patří k již zastaralé technologii. V našem výběru jsme dali dohromady nejlepší elektrické sporáky pro rok 2024, s ohledem na recenze, testy a hodnocení uživatelů.

Nejlepší elektrické sporáky (Test 2024)

Recenze elektrických sporáků

AEG 47036IU-MN

AEG 47036IU-MN recenze a test

K nejoblíbenějším elektrickým sporákům s indukční deskou se řadí indukční sporák AEG 47036IU-MN, který je v nerez provedení a se snadným ovládáním desky i trouby. Čtyři varné zóny skrývají jak dvě standardní plotýnky, tak jednu s vyšším a nižším výkonem. Objemná trouba (74 l) podporuje horkovzdušný systém, a díky topnému tělesu s ventilátorem dosáhnete 8 kombinací pečení slaných i sladkých pokrmů. Jako ochrana proti popálení je u sporáku také teleskopický výsuv plechů.

Pro – Velká horkovzdušná trouba, rychlá změna teplot
Proti – Samočistící program, otočný rožeň

ZOBRAZIT NABÍDKU

Electrolux EKI54550OX

Electrolux EKI54550OX recenze a testDalší elektrický sporák s indukční deskou je Electrolux EKI54550OX, který zároveň patří mezi úzké sporáky se šířkou 50 cm, které se hodí do malé kuchyně. Zajímavostí je slibovaný ekonomický provoz s úsporou až 10% oproti běžným spotřebičům třídy A. Indukční deska disponuje obvyklými čtyřmi varnými zónami, přičemž zajímavější částí tohoto sporáku je spíše trouba. Dvířka k ní lze odejmout a usnadnit tak údržbu, kterou dále usnadňují katalytické kryty rozkládající spáleninu (vnitřní plechy bude nutné později vyměnit).

Pro – Odnímatelná dvířka trouby, dětská pojistka, horkovzdušná funkce
Proti – Mezní vzdálenost plotýnek, ovšem na 50 cm sporák očekávatelné

ZOBRAZIT NABÍDKU

Amica SIB 18M W

Amica SIB 18M W recenze a testAmica SIB 18M W je další úzký sporák (50 cm) vhodný do malých kuchyní. U trouby najdete funkci rychlého ohřevu (za 4 min nahřeje troubu na 150 stupňů), rozmrazování masa/ryb či pečiva. Praktické je rovněž halogenové osvětlení prostoru trouby. Indukční deska sporáku nabízí běžné funkce, vypíchnout pak lze například Booster pro zvýšení výkonu varné zóny a urychlení přípravy jídla.

Pro – Rychlý ohřev trouby, objem trouby na úzký sporák
Proti – Absence kruhového topného tělesa

ZOBRAZIT NABÍDKU

Mora Premium I 878 AW

Mora Premium I 878 AW recenze a testElektrický sporák Mora Premium I 878 AW potěší nejen vlastnostmi trouby, ale i příslušenstvím. Nabízí totiž maxi pekáč, který posune vaše pečení na jinou úroveň. Jedenáct programů zahrnuje klasické pečení, gril s ventilátorem, horkovzdušné pečení, rozmrazování, ale také ohřev talířů nebo čištění trouby. Chladná dvířka a teleskopické rošty zase minimalizují možnost popálení. Ovládání je u indukční desky dotykové a proces pečení lze naprogramovat (dobu a časový spínač s hodinami).

Pro – Programy trouby a maxi pekáč
Proti – Spotřeba oproti srovnatelným modelům

ZOBRAZIT NABÍDKU

Electrolux EKC52550OX

Electrolux EKC52550OX recenze a testHorkovzdušnou troubu a úzké provedení nabízí volně stojící sklokeramický sporák Electrolux EKC52550OX v nerezovém provedení. Všechny čtyři zóny varné desky disponují funkcí rychlého nahřátí a trochu netradiční je i mechanické ovládání. Díky kruhovému topnému tělesu je umožněno horkovzdušné pečení a ani příslušenství nezklame, jelikož zahrnuje dva smaltované plechy a chromovaný rošt.

Pro – Snadné mechanické (knoflíkové) ovládání, funkce rychlého uvedení do varu
Proti – Objem trouby

ZOBRAZIT NABÍDKU

Amica SHC 5784D X

Amica SHC 5784D X recenze a testElektrický sporák Amica SHC 5784D X se sklokeramickou deskou a v úzkém provedení nabídne objemnější troubu ke svým rozměrům a také otočný gril. Varná deska se liší tím, že má oválnou a duální zónu. Oválná zóna umožní vaření na atypickém nádobí, duální zóna zase s různým průměrem nádobí. Multifunkční trouba umožňuje rychlý ohřev, disponuje otočným rožněm a katalytickými plechy pro samočištění.

Pro – Otočný rožeň, varná deska s duální a oválnou zónou
Proti – Možná horší údržba desky

ZOBRAZIT NABÍDKU

Electrolux EKC6430AOX

Electrolux EKC6430AOX recenze a testObjemnou troubu s až 74 litry nabízí elektrický sporák Electrolux EKC6430AOX, díky níž připravíte velký počet porcí nebo pokrmů najednou. Chladná dvířka trouby (proti popálení) zajišťuje systému ventilace a vícevrstvých skel. Varná deska se opět lehce odlišuje od standardu, jelikož má rovnou dvě plotýnky s vyšším výkonem a průměrem.

Pro – Objem trouby, poměr cena/výkon
Proti – Chybí čistící program

ZOBRAZIT NABÍDKU

AEG 47095VD-MN

AEG 47095VD-MN recenze a testAEG 47095VD-MN je dalším z elektrických sporáků s 50 cm, přesto multifunkční a horkovzdušnou troubou. Čištění u stropu je navíc u tohoto modelu snazší díky sklopitelnému topnému článku grilu. Manipulace s plechy je zajištěna teleskopickým výsuvem, u nichž lze výjezdy uzpůsobit různě vysokým nádobám. Ovládání pak potěší příznivce jednoduchosti, jelikož je řešeno pomocí knoflíků.

Pro – Výsuv plechů lze nastavit podle nádobí
Proti – Absence samočistícího programu

ZOBRAZIT NABÍDKU

Zanussi Avanti ZCV550K1WA

Zanussi Avanti ZCV550K1WA recenze a testVolně stojící sporák Zanussi Avanti ZCV550K1WA má rovněž kompaktní rozměry do malého bytu, spolu s nízkou cenou a relativně i spotřebou. Sklokeramická deska disponuje dotykovým ovládáním a nižším průměrem varné zóny (18 cm). Elektrická trouba pak grilem a ventilátorem nebo programem na pizzu.

Pro – Malé rozměry, cena
Proti – Absence kruhového topného tělesa

ZOBRAZIT NABÍDKU

Mora CS 958 6MW

Mora CS 958 6MW recenze a testSklokeramický sporák Mora CS 958 6MW je běžný 60 cm typ, ovšem ke svým rozměrům má v celku malou troubu (67 l), na druhou stranu kruhové těleso a centrální ventilátor umožňují horkovzdušný ohřev (pečení ve vrstvách, více jídel). Trouba má také šetrné čištění připálenin pomocí páry. V neposlední řadě varná deska. Ta disponuje duální a oválnou zónou nebo samozřejmostí jako je ukazatel zbytkového tepla.

Pro – Parní program čištění, duální a oválná zóna na desce
Proti – Malý objem trouby

ZOBRAZIT NABÍDKU

Jak vybrat elektrický sporák

Oproti výběru kombinovaného sporáku ovlivní výběr toho elektrického nejen vlastnosti elektrické trouby, ale rovněž varné desky. Litinové plotýnky jsou již zastaralou technologií, běžně se tak setkáte s indukční a sklokeramickou deskou.

Indukční sporák

Indukční sporák, respektive sporák s indukční deskou má výhodu v efektivním způsobu ohřevu. K ohřevu totiž dochází v hrnci a nedochází tak k úniku tepla a zbytečné spotřebě. To však není jediná výhoda. Ta další spočívá v bezpečnější přípravě – při přetečení se jídlo nepřipaluje, nehrozí popálení od plotýnky.

Sklokeramický sporák

Sklokeramický sporák, respektive sporák se sklokeramickou deskou je takovým kompromisem mezi starou litinovou technologií a varnou deskou s indukcí. Je zde vyvážený balanc v efektivnosti, úspoře a nemusíte vybírat specifické nádobí jako u indukčního sporáku, jelikož k ohřevu dochází pomocí spirály. Sklokeramická deska disponuje pokročilými funkcemi jako je časovač, stop and go nebo automatické vypnutí, k nevýhodám je ovšem potřeba započíst riziko připálení nebo popálení.

Deska sporáku

Z hlediska konstrukce desky má rovněž indukční sporák sklokeramickou desku. Nenechte se tím tedy u popisu produktů zmást. Co se u desek liší, je výkon varných zón a jejich provedení. Běžné 4 plotýnky doplňují duální a oválné zóny, úsporné zóny a lišit se může rovněž ovládání (dotykové/mechanické).

Konstrukce a bezpečnost

Volně stojící nebo také samostatně stojící elektrické sporáky se odlišují od vestavných pořizovací cenou a rovněž dvěma odlišnými spotřebiči. Pořízení takového spotřebiče dává smysl tehdy, kdy už máte kuchyň zařízenou. Samostatný sporák s šířkou 50/60 cm nebude problém do kuchyně zapasovat. V souvislosti s rozměry je klíčovým faktorem také objem elektrické trouby, především máte-li v plánu připravovat velké objemy masa (krůta), případně rádi pečete cukroví. Objem se nejčastěji pohybuje v rozmezí 60-70 litrů.

Jelikož se u spotřebiče pracuje s vysokými teplotami, je třeba věnovat pozornost také bezpečnosti. Současné sporáky například disponují trojsklem u dvířek trouby, spolu s odvětrávací lištou a chladícím ventilátorem. Výsledkem je zchlazené sklo, u kterého nehrozí popálení. Riziko popálení hrozí také při manipulaci s plechy. Lze se setkat s klasickým typem a prolisy, drátěnými závěsy nebo s teleskopickým výsuvem. U teleskopického výsuvu dochází k vysunutí celého plechu, takže nemusíte zasahovat rukama do horké trouby.

Vlastnosti trouby

Funkce trouby a možnosti ohřevu budou při výběru sporáku stěžejní. Základ spodního a horní ohřevu doplňuje gril a infragril, rozmrazování, horký vzduch a kombinace s ventilátorem. Ventilátor umožňuje horkovzdušné pečení (v součinnosti s kruhovým topným tělesem), které umožní péct více pokrmů zároveň bez mísení vůně a chuti.

Mezi programy najdete nejen ty na pečení, ale také na čištění. Metoda Aqua Clean je oproti katalytickému čištění šetrnější k vnitřním plechům a pracuje tak, že vložíte plech s vodou do trouby, aktivujete program a vznikající pára uvolní nečistoty na stěnách, které lze pak jednoduše setřít.

Energetický štítek

Na energetickém štítku sporáku najdete typ trouby (elektrická/plynová), objem, hlučnost a energetickou třídu. U spotřeby jsou udávány dva údaje, a to pro běžný a horkovzdušný cyklus. Zmíněné hodnoty jsou u elektrických trub uváděny v kWh.