Vybíráme nejlepší pomalý hrnec

TOP 3 pomalé hrnce

Bionaire CrockPot SCCPBPP 605

Russell Hobbs Maxicook 22750-56

Bionaire CrockPot Saute CSC027X

Pomalý hrnec s kameninovou nádobou, který na trhu patří mezi nejprodávanější.Hrnec na pomalé vaření, který zaujme časovačem s odloženým startem, ale také velkým objemem hliníkové nádoby použitelné i na sporáku.Velký hrnec na pomalé vaření s hliníkovou nádobou vhodnou i na indukční sporáky díky speciální povrchové úpravě.
+ Kameninová nádoba, časovač+ Časovač, odložený start, cena+ I na indukci, časovač
- Vyšší cena- Nepoužitelné na indukci- Nelze mýt v myčce

Orientační Cena
2 640 Kč

Orientační Cena
1 398 Kč

Orientační Cena
3 249 Kč

ZJISTIT VÍCE

ZJISTIT VÍCE

ZJISTIT VÍCE

Pomalý hrnec je ideální kuchyňský spotřebič a nádobí pro vaření v jednom hrnci. Do jedné nádoby vložíte všechny potřebné suroviny, přístroj zapnete a necháte bez pozornosti vařit třeba 8 hodin. Nepleťte si ho však s metodou Sous vide. V pomalém hrnci se vaří bez vakuových sáčků, byť tyto a také multifunkční hrnce se s pomalými hrnci dost překrývají. Základním parametrem je objem hrnce. Kromě toho se mohou hrnce na pomalé vaření lišit časovačem, kameninovou, keramickou či jinou nádobou, nebo také možností odloženého startu. V našem výběru jsme dali dohromady nejlepší pomalé hrnce pro rok 2020, přičemž jsme brali ohled na recenze, testy a hodnocení uživatelů.

Nejlepší pomalé hrnce (Test 2020)

VzhledModelObjem hrncePříkonČasovačDisplejPovrch nádobyDostupnost
Bionaire CrockPot SCCPBPP 6055,7 l250 WAnoAnoKameninaVÍCE INFORMACÍ
Bionaire CrockPot SCV4003,5 l210 WNeNeKeramikaVÍCE INFORMACÍ
Russell Hobbs Maxicook 22750-566,0 l200 WAnoAnoHliníkVÍCE INFORMACÍ
De Gusto WSH-SC3503,5 l200 WNeNeKameninaVÍCE INFORMACÍ
Bionaire CrockPot SCCPRC507B4,7 l220 WAnoAnoKeramikaVÍCE INFORMACÍ
Bionaire CrockPot Saute CSC027X6,0 l250 WAnoAnoDuraCeramicVÍCE INFORMACÍ
Bionaire CrockPot Saute CSC026X5,0 l220 WAnoAnoDuraCeramicVÍCE INFORMACÍ
Bionaire CrockPot CSC038X4,5 l160 WNeNeDuraCeramicVÍCE INFORMACÍ
Russell Hobbs 24180-563,5 l200 WNeNeKeramikaVÍCE INFORMACÍ
Bionaire CrockPot CSC046X2,4 l180 WNeNeKeramikaVÍCE INFORMACÍ

Recenze pomalých hrnců

Bionaire CrockPot SCCPBPP 605

Bionaire CrockPot SCCPBPP 605 recenze a test

Bionaire CrockPot SCCPBPP 605 patří mezi nejoblíbenější pomalé hrnce na trhu. Může za to nejenom objem 5,7 litru, ale také přehledný návod k použití či třeba vyjímatelná kameninová nádoba (viz manuál, v popiscích obchodů je uvedena keramická), kterou lze mýt v myčce a použít v troubě. Kromě toho se však pomalý hrnec chlubí displejem a časovačem. V návodu je také přiložena kuchařka s recepty.

+ Kameninová nádoba, časovač
Vyšší cena

ZOBRAZIT NABÍDKU

Bionaire CrockPot SCV400

Bionaire CrockPot SCV400 recenze a test

Další hrnec na pomalé vaření je Bionaire CrockPot SCV400. Jde o pomalý hrnec s keramickou nádobou s menším objemem, ale také méně funkcemi. I když jsou programy k dispozici taktéž jenom tři, je tento hrnec ochuzen o časovač a také malý displej. Na druhou stranu jde o cenově dostupnější kuchyňské vybavení, které ocení zejména méně nároční kuchaři. Absenci časovače můžete řešit dokoupením programovatelné spínací zásuvky.

+ Keramická nádoba, jednoduchost
Absence časovače

ZOBRAZIT NABÍDKU

Russell Hobbs Maxicook 22750-56

Russell Hobbs Maxicook 22750-56 recenze a test

Russell Hobbs Maxicook 22750-56 je hrnec na pomalé vaření, který je zajímavý hned z několika pohledů. Za příznivou cenu pořídíte hrnec s objemem 6 litru, což je nadstandard v této cenové kategorii. Kromě toho je možné využít nejenom časovač a udržení teploty, ale také odložený start. Zajímavostí je vnitřní hliníková nádoba (s antiadhezní úpravou), která je vhodná i pro ohřívání na sporáku (plynovém i elektrickém vařiči).

+ Časovač, odložený start, cena
Nepoužitelné na indukci

ZOBRAZIT NABÍDKU

De Gusto WSH-SC350

De Gusto WSH-SC350 recenze a test

Pomalý hrnec s kameninovou nádobou De Gusto WSH-SC350 je nezvyklý nízkou cenou vzhledem k použitému materiálu vnitřní nádoby. Ta je vyjímatelná a lze ji použít na dopékání v troubě jako samostatnou zapékací mísu. I s ohledem na malý objem 3,5 litru zde nenajdeme časovač ani displej.

+ Cena/výkon, kameninová nádoba
Bez časovače

ZOBRAZIT NABÍDKU

Bionaire CrockPot SCCPRC507B

Bionaire CrockPot SCCPRC507B recenze a test

Pomalý hrnec Bionaire CrockPot SCCPRC507B má keramickou nádobu o objemu 4,7 litru, což postačí na jakékoliv základní jídlo pro celou rodinu, přičemž nádobu lze mýt v myčce. Časovač je možné nastavit až na 20h a po uplynutí času hrnec udržuje teplotu. Podle zkušeností některých uživatelů se poklička kolíbá v drážce, plní kondenzovanou vodou a ta přetéká. Může to však být způsobeno nesprávným používáním.

+ Displej s časovačem, funkce udržování teploty
Nic zásadního

ZOBRAZIT NABÍDKU

Bionaire CrockPot Saute CSC027X

Bionaire CrockPot Saute CSC027X recenze a test

Již na první pohled je pomalý hrnec Bionaire CrockPot Saute CSC027X odlišný od ostatních v tomto výběru. Odlišnost tohoto hrnce na pomalé vaření tkví zejména v litinové nádobě s povrchem DuraCeramic, díky které lze nádobu používat v troubě i na libovolném sporáku (včetně indukčního). Objem nádoby je taktéž nadstandardní, neboť činí 6 litrů a pokud najdete místo v lednici, lze skladovat i tam.

+ I na indukci, časovač
Nelze mýt v myčce

ZOBRAZIT NABÍDKU

Bionaire CrockPot Saute CSC026X

Bionaire CrockPot Saute CSC026X recenze a test

Pomalý hrnec Bionaire CrockPot Saute CSC026X potěší hliníkovou nádobou s možností použití i na různých typech sporáků. Povrchová úprava DuraCeramic slibuje jednodušší čištění, větší odolnost proti poškrábání nebo 4x pevnější povrch, než má známý teflon. Její nevýhodou je nutnost ručního mytí. Jinak zde najdete časovač, udržování teploty, ale i pořádný objem 5 l.

+ Časovač až do 10 hodin
Nelze mýt v myčce

ZOBRAZIT NABÍDKU

Bionaire CrockPot CSC038X

Bionaire CrockPot CSC038X recenze a test

Bionaire CrockPot CSC038X je hrnec na pomalé vaření, který využívá litého hliníku. Právě ten a povrchová úprava DuraCeramic umožňuje používat vnitřní nádobu i na sporácích či v troubě. Tento konkrétní model však vyniká velmi nízkým příkonem, který činí pouhých 160 W. I přesto je však vnitřní nádoba velmi prostorná, neboť se do ní vleze 4,5 litru. Celkově hrnec vyniká jednoduchostí.

+ Úsporný, povrchová úprava DuraCeramic
Nelze mýt v myčce

ZOBRAZIT NABÍDKU

Russell Hobbs 24180-56

Russell Hobbs 24180-56 recenze a test

Pomalý hrnec s keramickou nádobou Russell Hobbs 24180-56 se řadí mezi menší hrnce na pomalé vaření s objemem 3,5 litru. Kromě atraktivně nízké ceny s odlišuje originální možností psát křídou na vnější povrch. Můžete tak napsat konec vaření, jaké jídlo v něm vaříte nebo cokoliv vás napadne. Odlišné jsou také rozměry, ve kterých se liší tím, že je úzký a vysoký.

+ Popisovatelný povrch, nízká cena
Absence časovače

ZOBRAZIT NABÍDKU

Bionaire CrockPot CSC046X

Bionaire CrockPot CSC046X recenze a test

Nejmenší pomalý hrnec v našem výběru je Bionaire CrockPot CSC046X. Kvůli svému objemu pouhých 2,4 litru je vhodný pro velmi nenáročné kuchaře, například jednotlivce. K dispozici jsou tři základní režimy vaření/ohřívání. I přes malý objem vnitřní keramické nádoby má tento pomalý hrnec poměrně vysoký příkon. Praktické ale je, že keramická nádoba se hodí pro použití v mikrovlnné i klasické troubě.

+ Cena/výkon, keramická nádoba
Malý objem vnitřní nádoby

ZOBRAZIT NABÍDKU

Jak vybrat pomalý hrnec

Hrnec na pomalé vaření se řadí mezi elektrické hrnce a skládá se ze tří částí – elektrický spodní kotel (zajišťuje ohřev zespodu, po stranách a udržování nastavené teploty), dále vnitřní varná nádoba (kameninová nádoba, lze vložit třeba do lednice) a poklice, která je zpravidla vyrobena z odolného skla. Často se navíc prolíná s multifunkčními a sous vide hrnci, takže je třeba hlídat specifikace jednotlivých produktů. Při výběru je důležitý zejména objem a materiál vnitřní nádoby, přítomnost časovače a dalších funkcí.

Výhody pomalého hrnce jsou:

  • Jednoduchá příprava – pomalý hrnec lze nechat bez dozoru, stačí vložit ingredience a nechat vařit.
  • Nízká spotřeba – nejen vůči vaření na více plotnách, pomalé hrnce mají i nízký příkon a přesto, že vaříte déle, stále uspoříte energii.
  • Zachování živin – pomalé vaření při nízké teplotě nezničí tolik vitamínů nebo třeba koření, ideální pro zdravou výživu a gurmány.
  • Výraznější chuť a šťavnatost – vůně mají čas se promísit, tekutiny se neodpařují a při nízké teplotě potraviny nepřesušují, což je ideální pro přípravu masa.

Objem vnitřní nádoby

Výhoda pomalých hrnců je to, že do jedné nádoby stačí vložit několik surovin, načež se budou tyto suroviny vařit třeba osm hodin. Proto platí, že čím je vnitřní nádoba větší, tím větší množství surovin můžete upravovat, což se hodí zejména při zájmu o vaření většího objemu pokrmů, masa (třeba kachna vcelku) nebo vývaru. Výhodou je rovněž oválný tvar, který je vhodný pro přípravu kuřete.

Obvyklé hodnoty objemu vnitřních nádob se pohybují od 2 až po 8 či více litrů, standardem však je objem kolem 4-6 litrů, což hrubě odpovídá 3 až 8 porcím. Při výběru berte rovněž v potaz, že vnitřní nádoba musí být zaplněna z jedné poloviny až ze tří čtvrtin objemu.

Materiál vnitřní nádoby

Materiál vnitřní vrstvy hrnce má při pomalém vaření důležitou roli. Jde o nepřilnavost, distribuci tepla, možnosti údržby, nemluvě o možném použití vyjímatelné vnitřní nádoby na sporáku (DuraCeramic od Bionaire dokonce indukčním) či v troubě.

Mezi vhodné materiály patří:

  • Pomalý hrnec s keramickou nádobou – keramika je u levnějších hrnců, odolná a vhodná na dušení, dobře vede a drží teplo.
  • Pomalý hrnec s kameninovou nádobou – dražší vylepšená keramika, nádoba z kameniny je hygienická, snadno omyvatelná, má dobrou nepřilnavost a odolnost.

Litina, litý hliník, je zase skvělý v tom, že díky použití tohoto materiálu je možné vnitřní nádobu umístit i na sporák, což v případě kameninové nádoby není možné. Teflon najdete spíše u multifunkčních hrnců.

Obecně je nutné věnovat pozornost manuálům a specifikacím výrobce, jelikož ti se snaží o vybavení odolnými materiály s možností mytí v myčce a podobně, takže tyto popsané vlastnosti jsou spíše orientační.

Příkon

Velkou výhodou pomalých hrnců je nízká spotřeba elektrické energie, a to navzdory tomu, že jsou v provozu několik hodin. Kolem 200 až 250 Wattů se přitom pohybuje většina pomalých hrnců, které jsou na trhu. Výjimkou jsou například pomalé hrnce určené pro tepelnou úpravu s názvem Sous Vide, které jsou na spotřebu elektřiny náročnější. Podle výše příkonu můžete odlišit i multifunkční hrnce s možností pomalého vaření, které mají příkon mnohem vyšší (typicky 1500 W).

Ovládání přístroje

Ovládání pomalého hrnce může být manuální s knoflíky nebo digitální, kdy lze na displeji kontrolovat zadané hodnoty a další údaje o vaření, například zbývající čas. Příliš možností nastavení vám pomalý hrnec nenabídne, obvykle jde o tři režimy a vše se točí okolo nastavení teploty, časovače a udržováním teploty po dovaření.

Přívodní kabel

Vzhledem k tomu, že pomalý hrnec bude po většinu času umístěný na kuchyňské lince, kde je k dispozici dostatek zásuvek, není třeba, aby měl pomalý hrnec k dispozici dlouhý přívodní kabel. Proto lze očekávat kabely od půl metru až do metru a půl. Některé značky své produkty konstruují s odnímatelným přívodním kabelem, což je velmi praktické zejména při skladování přístroje.

Funkce a doplňky

Pomalé hrnce mají všechny v základě tři základní funkce – přihřívání pokrmů a vaření na nízký a vysoký výkon. Co dalšího nabídnou?

  • Časovač – zajistí vypnutí hrnce po nastavené době, zbývající čas zobrazuje displej.
  • Odložený start – umožňuje plánovat vaření, například v době, kdy jste v práci.
  • Udržování teploty / ohřívání – souvisí s časovačem, po vypnutí vaření se přepne do režimu ohřevu a zajistí ideální teplotu pro servírování teplého jídla.
  • Displej – může zobrazovat zbývající dobu přípravy jídla a umožnit ovládání hrnce.

Některá zařízení jsou i s dalšími funkcemi, avšak zpravidla jde o různé kombinace nastavení teplot a časů vaření.

Výrobci a značky pomalých hrnců

Pomalý hrnec se originálně jmenuje Crock-Pot, o čemž svědčí i většina produktů v našem výběru. Nicméně je možné setkat se i s názvy jako je Slow cooker a podobně. Mezi nejznámější výrobce pomalých hrnců na trhu patří Bionaire, Russel Hobbes, Klarstein či třeba Profi Cook.

Bionaire – Tato značka je charakteristická originálními pomalými hrnci Crock-Pot. V sortimentu jich je celá řada, od nejmenších a nejméně výkonných, až po ty takřka profesionální.

Russel Hobbes – V kategorii pomalých hrnců je charakteristická velmi nízkými cenami, ale přesto kvalitními pomalými hrnci, zpravidla však se základními funkcemi.

Otázky při výběru hrnce na pomalé vaření

Co je pomalé vaření a sous vide?

Hrnec na pomalé vaření a sous vide jsou dvě odlišné věci. U obou se sice pokrm připravuje při nízké teplotě v jednom hrnci, ovšem sous vide funguje na principu vakua – potraviny se vloží do fólie či sáčku a následně do vodní lázně v hrnci. Pro pomalý hrnec je specifické, že pracuje pomalu a pokrm připraví zhruba mezi 3 až 10 hodinami při teplotě 95 °C.

Proč vybrat pomalý hrnec s časovačem?

Výhoda pomalého hrnce s časovačem spočívá nejen v možnosti nastavit si, kdy se má vypnout a (v případě některých modelů) následně přejít do režimu ohřevu, čímž udrží jídlo dostatečně teplé, ale i v možnosti odsunutého startu, což umožňuje lépe plánovat vaření například s ohledem na čas, kdy přijdete z práce.

Jaký je nejprodávanější pomalý hrnec?

Mezi nejprodávanější pomalé hrnce patří ty od značky Bionaire (najdete i pod označením CrockPot). Z dalších oblíbených značek a výrobců hrnců na pomalé vaření lze zmínit Russel Hobbs, nebo také Profi Cook. Pomalý hrnec má i Lidl se značkou Silvercrest.

Jak vařit v pomalém hrnci?

Vaření v pomalém hrnci je snadné. Nakrájené suroviny se vloží do hrnce a zvolí požadovaný program. Elektrický hrnec se pak postará o přípravu pokrmu, přičemž vaření trvá přibližně 4 až 10 hodin.

Pomalý hrnec – recepty

Vaření v pomalém hrnci umožňuje přípravu pokrmů při procesu vaření, kdy neztrácejí důležité živiny, vitaminy a minerály.

V hrnci na pomalé vaření můžete připravit omáčky, vývary, různé druhy masa, ale i obyčejnou zeleninu, těstoviny a dokonce dezerty.

Udělejte si v pomalém hrnci hovězí guláš, vepřové plátky, dýňovou polévku, domácí švestková povidla, dušené hovězí na zelenině a žampionech, svíčkovou na smetaně, nebo třeba mrkvový koláč. Recepty pro pomalý hrnec a další inspiraci najdete například na toprecepty.cz. Některé manuály pak obsahují rovněž recepty pro daný hrnec.