Vybíráme nejlepší remosku

TOP 3 remosky

ETA Pečenka

Remoska Classic R21

Remoska Tria T41

Remoska ETA má vyjímatelnou nádobu o objemu 4,3 l, je vyrobená z nepřilnavého teflonu a víko má skleněné okénko. Výhodou je bezpečnostní pojistka automatického vypnutí.Malá remoska je kompaktních rozměrů. Má nádobu o objemu 2 l vyrobenou z hliníku s teflonovou vrstvou a víko rovnoměrně rozvádí teplo.Velká remoska je výjimečná třemi různými víky. Jedno víko je s topným tělesem a skleněným okénkem, další soft-tlakové víko a poslední skleněná poklice.
+ Snadná údržba, remoska s okénkem, teflonový povrch+ Vhodná pro 2 osoby, energeticky úsporná+ Vhodná na indukci i do trouby, 3 různá víka, odnímatelné držadlo a kabel
- Přívod elektřiny je připevněn napevno- Menší výkon, bez okénka- Vyšší cena

Orientační Cena
2 599 Kč

Orientační Cena
1 990 Kč

Orientační Cena
4 278 Kč

Hledáte kuchyňský spotřebič, který zvládne vařit, péct, smažit, dusit, ohřívat či grilovat a zároveň je snadno přenosný a velmi úsporný? Remoska je český produkt používaný už více než 60 let a stále patří mezi velmi oblíbené kuchyňské spotřebiče. Vaření v remosce ušetří nejen čas, ale především také elektrickou energii, je totiž mnohem úspornější než běžná elektrická trouba a jídlo z remosky je navíc velmi chutné. Existuje několik druhů remosek, které se liší zejména přítomností okénka ve víku, objemem, tvarem i příkonem. V našem výběru jsme dali dohromady nejlepší remosky pro rok 2024, přičemž jsme brali ohled na recenze, testy a hodnocení uživatelů.

Nejlepší remosky a pečenky (Test 2024)

VzhledModelObjemPříkonPovrchRozměry (ŠxVxH)HmotnostPrůhledné okénkoDostupnost
ETA Pečenka recenze a testETA Pečenka4,3 l475 WTeflon45x18x35,5 cm2,52 kgAno
Remoska Classic R22 recenze a testRemoska Classic R224 l580 WTeflon, hliník29x11 cm3 kgNe
Remoska Classic R21 recenze a testRemoska Classic R212 l400 WTeflon, hliník22x10 cm2 kgNe
ETA Pečenka MINI recenze a testETA Pečenka MINI3 l380 WTeflon45x17x37 cm2,22 kgAno
Remoska Tria T41 recenze a testRemoska Tria T414,5 l610 WNepřilnavý s oxidem titanu28x13 cm6,5 kgAno
Remoska Classic R21F recenze a testRemoska Classic R21F2 l400 WTeflon, hliník22x10 cm2 kgAno
Remoska Classic R22F recenze a testRemoska Classic R22F4 l580 WTeflon, hliník29x11 cm3 kgAno
ETA Pečenka Max recenze a testETA Pečenka Max4,3 l475 WTeflon45x18x35 cm3,11 kgAno

Zobrazit celou nabídku

Recenze remosek

ETA Pečenka

ETA Pečenka recenze a test

Remoska ETA Pečenka 0133 90000 je všestranný pomocník, který zvládne nejen smažení, pečení, vaření, ale i dušení. Pečenka má kompaktní rozměry a 1,5 metrů dlouhý přívodní kabel. Povrch vyjímatelné nádoby o objemu 4,3 l je vyrobený z nepřilnavého teflonu a snadno se udržuje. Víko s nerezovou obrubou a ventilačními otvory má skleněné okénko a můžete mít tak kontrolu nad přípravou pokrmu. Pečenka je vybavená bezpečnostní pojistkou automatického vypnutí, držadla jsou tepelně odizolovaná a podstavec pečenky je stabilní.

+ Snadná údržba, remoska s okénkem, teflonový povrch
Přívod elektřiny je připevněn napevno

Remoska Classic R22

Remoska Classic R22 recenze a test

Remoska Classic R22 zvládne vařit, péct, grilovat a smažit. Topné těleso je umístěno ve víku, které je pokryto nerezovým plechem s teflonem a teplo se tak rozvádí rovnoměrně. V případě potřeby je možné víko odložit horkou stranou vzhůru, díky pomocným držákům na víku. Nádoba o objemu 4 l je vyrobena z hliníku, pokryta je nepřilnavým teflonem a nádoba má dvě plastová ucha pro snadný přenos. Celá remoska stojí na plastovém stojanu, který zajišťuje stabilitu.

+ Rychlost vaření, úspora energie, kvalitní zpracování
Chybí regulace teploty, bez okénka

Remoska Classic R21

Remoska Classic R21 recenze a test

Remoska Classic R21 je menším provedením remosky Classic R22, je vhodná pro pečení a zapékání, ale i pro ohřívání a rozmrazování. Víko je vyrobené z nerezového plechu a nepřilnavého teflonu ze spodní části, která rovnoměrně rozvádí teplo. Nádoba o objemu 2 l je vyrobená z hliníku s teflonovou vrstvou a lze ji snadno přenášet pomocí dvou plastových uch. Celá remoska stojí na odolném plastovém stojanu, který zajišťuje stabilitu. Výhodou je také možnost dokoupení náhradních dílů v případě poškození.

+ Vhodná pro 2 osoby, energeticky úsporná
Menší výkon, bez okénka

ETA Pečenka MINI

ETA Pečenka MINI recenze a test

Remoska ETA Pečenka MINI 1133 90000 zvládne péct, zapékat, vařit i dusit. Nádoba o objemu 3 l má praktický čtvercový tvar a je vyrobená z nepřilnavého teflonového materiálu, díky kterému se jídlo nepřipaluje a nádoba se snadno čistí. Mini remoska ETA má navíc tepelně odizolovaná držadla pro snadný přenos. Víko s nerezovou obrubou a skleněným okénkem má speciální ventilační otvory a hrnec stojí na stabilním podstavci. Výhodou je pojistka automatického vypnutí při odejmutí víka.

+ Úspora energie, vhodná pro 1-2 osoby, okénko
Rukojeť a kabel je napevno, chybí regulace teploty

Remoska Tria T41

Remoska Tria T41 recenze a test

Remoska Tria T41 je výjimečná díky třem různým víkům. Jedno víko je s topným tělesem z nerezového plechu a skleněným okénkem, jenž je vhodné pro vaření, pečení, dušení a zapékání. Víko má odnímatelné držadlo i s kabelem. Dále remoska obsahuje skleněnou poklici z tvrzeného skla a třetí víko je soft-tlakové, se kterým můžete vařit pod mírným tlakem. Základem remosky je litý hliníkový hrnec, který má třívrstvý nepřilnavý povrch s částečkami titanu a objem 4,5 l na vaření a 3 l pro pečení. Výhodou je i možnost vložit hrnec do trouby nebo jej použít na všechny typy sporáků.

+ Vhodná na indukci i do trouby, 3 různá víka, odnímatelné držadlo a kabel
Vyšší cena

Remoska Classic R21F

Remoska Classic R21F recenze a test

Remoska s okénkem Classic R21F má horní víko vyrobené z nerezového plechu a dolní část víka je z hliníku a nepřilnavého teflonového povrchu. Víko lze během přípravy jídla položit horkou částí směrem nahoru. Základem remosky na pečení je mísa z hliníku s teflonovým nepřilnavým povrchem o objemu 2 l a díky připevněným plastovým uším lze snadno přenášet. Plastový stojan zajišťuje bezpečnost a stabilitu. Na základě ohlasů a zkušeností uživatelů je remoska úsporná a rychle vaří i peče.

+ Remoska s okénkem, rychlost, úspora energie
Chybí regulace teploty

Remoska Classic R22F

Remoska Classic R22F recenze a test

Velká remoska Classic R22F má objem 4 litry a můžete s ní vařit, péct, zapékat, dusit, smažit, grilovat či ohřívat. Mísa je vyrobená z hliníku a nepřilnavého teflonového povrchu, jídlo se tak nepřipaluje, snadno se mísa čistí a zároveň má praktická plastová ucha. Topné těleso je umístěno v horní části víka a teplo se tak přenáší stěnami mísy až na její dno. Víko má také skleněné okénko, díky kterému můžete mít pokrm pod kontrolou.

+ Velká remoska s objemem 4 litry, zabudované okénko
Nemá termostat

ETA Pečenka Max

ETA Pečenka Max recenze a test

Pečenka ETA Max 0133 90010 je vhodná na pečení, zapékání, vaření i dušení. Nádoba čtvercového tvaru o objemu 4,3 l je vyrobená z nepřilnavého teflonového povrchu, jídlo se tak nepřipálí a nádoba se snadno čistí. Remoska s okénkem a ventilačními otvory je uzpůsobena ke kontrole pokrmu i během přípravy a po odejmutí víka se spustí pojistka pro automatické vypnutí. Součástí remosky je také středová forma pro přípravu bábovek, ochranné víko a grilovací rošt. ETA navíc garantuje prodlouženou záruku 5 let na topné těleso.

+ Pojistka pro automatické vypnutí, prodloužená záruka, forma na bábovku, grilovací rošt
Rukojeť a kabel je napevno

Nejprodávanější remosky na trhu

Mezi nejprodávanější remosky patří:

  • Remoska Tria T41 (od 4 199 Kč)
  • Remoska Prima P32F/01 (od 3 099 Kč)
  • Remoska D52F/10 (od 3 790 Kč)
  • ETA Pečenka Max 0133 (od 2 699 Kč)
  • ETA Pečenka MINI 1133 (od 2 095 Kč)

Jak vybrat remosku

První elektrická pečící pánev neboli remoska byla vyrobená počátkem 50. let Oldřichem Homutou a jeho spolupracovníky. Nesla tehdy název HUT (Homuta, Uher, Tyburec). Dílna byla poté znárodněná a připojila se k podniku REMOS, což je zkratka pro revize, elektro, montáže, opravy, servis (zdroj: wikipedia). Vzhledem k její oblibě a praktičnosti je využívaná dodnes. Dnešní moderní pečící hrnec je vyráběný z kvalitního nepřilnavého materiálu a je často obohacen o další funkce. Při výběru kvalitní remosky je tedy vhodné zaměřit se na určité parametry, jako je materiál remosky, tvar, objem, hmotnost, příkon a další funkce a příslušenství.

Materiál remosky

V dnešní době můžeme na trhu najít několik různých designových modelů s různou povrchovou úpravou. Remoska se skládá ze tří částí a to z hrnce, odnímatelného víka a stojánku. Každá část může být vyrobena z jiného materiálu.

Nádoba remosky

V této části remosky se připravuje daný pokrm, nádoba je většinou vyrobena z hliníku, protože na rozdíl od nerezu vede hliník lépe teplo. Pokud je hliník litý, je ještě odolnější. Povrchová úprava hrnce má většinou teflonovou nepřilnavou vrstvu a díky tomu můžete pokrm připravovat bez oleje a nepřipálí se. Výhodou je také snadné čištění.

Na trhu můžete najít i remosku bez teflonu s jiným nepřilnavým povrchem, například s částečkami oxidu titanu. U nádoby je vhodné, když má přidané úchyty pro snadný přenos, jsou většinou vyrobené z kvalitního plastu. Některé nádoby jsou také multifunkční a vyrobené tak, aby je bylo možné použít i do trouby nebo na sporák, některé dokonce i na indukční plotnu.

Víko remosky

Víko je velmi důležitou součástí každé remosky. Je vybaveno topným tělesem, které je zdrojem potřebného tepla a bývá vyrobeno většinou z nerezového plechu a ze spodní strany může být teflonová vrstva. Na víku je většinou jedno nebo dvě držadla z tvrzeného plastu, na madle je umístěn vypínač pro zapnutí a vypnutí remosky a je do něj přiveden elektrický kabel. Madlo je většinou uzpůsobeno jak pro praváky, tak pro leváky. Druhé madlo slouží nejen pro lepší manipulaci, ale také pro bezpečné odkládání horkého víka. Na vrchu víka se také nachází ventily pro odvod páry.

Remoska s okénkem

Některé remosky mají na víku také okénko ze skla a můžete tak kontrolovat v průběhu přípravu pokrmu. Je to praktické, protože nemusíte víko odklápět a neuniká tak cenné teplo. Nevýhodou ale může být nerovnoměrné pečení, protože průhledná část může ubírat spotřebiči na výkonu. U kvalitních modelů by se tak ale dít nemělo.

Stojánek remosky

Kromě nádoby a víka je posledním dílem remosky stojánek. Díky stojánku můžete remosku umístit téměř kdekoliv v blízkosti elektrické zásuvky. Stojánek drží horkou nádobu nad plochou kuchyňské linky a je většinou vyrobený z velmi odolného plastu.

Tvar, objem a hmotnost

Originální remoska se většinou vyrábí v kulaté podobě, neboť kulatý tvar dokáže zajistit rovnoměrnou přípravu pokrmů a díky chybějícím rohům se jídlo v těchto místech nezachytává. Remoska má dvě madla, odnímatelné víko se dvěma držáky a stojí na pevném podstavci.

Objem remosky se většinou pohybuje od 2 do 4 litrů. Malá remoska na pečení či vaření může být praktická pro jednu až dvě osoby, případně je vhodná na cesty. Velká remoska o objemu 4 litrů je vhodná pro početnější rodinu. Záleží také na tom, co za jídla budete chtít v remosce připravovat, aby se vám do ní daná potravina (např. kuře) vešla. Samozřejmě čím větší objem hrnce, tím i větší rozměry a váha, před koupí je tedy důležité myslet na to, aby se vám remoska vešla do vaší kuchyně. Remoska o objemu 2 l váží přibližně 2-3 kg, remoska o objemu 4 l může vážit až 6 kg.

Na trhu se můžete setkat také s modely, které se označují jako elektrická pánev nebo pečící hrnec. Tyto modely nemusí mít nutně podstavec a mohou mít i jiný tvar. Stěžejní je však pro ně jiný princip ohřevu, který je umístěn ve dně nádoby. Remoska má topné těleso umístěné ve víku, kdežto ostatní elektrické pánve a pečící hrnce mají topné těleso umístěné vespod.

Příkon

Příkon patří mezi důležité parametry. Čím vyšší příkon je, tím i remoska bude mít vyšší výkon a příprava pokrmů bude rychlejší. Čím vyšší výkon, tím je samozřejmě vyšší i spotřeba elektrické energie. Příkon se udává v měrné jednotce Watt (W), přičemž malá remoska o objemu 2 l má většinou příkon okolo 400 W. Velká remoska o objemu 4 l může mít příkon až 650 W.

Funkce a ovládání

Remoska je velmi jednoduchý kuchyňský spotřebič a její ovládání není složité. Na ručním madlu se nachází pouze tlačítko Zapnout/Vypnout a spotřebič tak funguje bez nutnosti dalšího nastavení.

Teplotu v hrnci nelze ovládat a pohybuje v rozmezí cca 160 – 180 °C. Jako zdroj energie je potřeba 230 V elektrická zásuvka. Je škoda, že remoska s termostatem a remoska s regulací teploty je stále velkou vzácností, neboť automatické udržování nastavené teploty je při vaření často praktické. Naopak absence termostatu zvyšuje jednoduchost používání a termostaty se používají spíše u spotřebičů, které mají větší příkon.

Většina remosek funguje na stejném principu, některé mají navíc některé praktické funkce, které můžete ocenit.

Odnímatelná rukojeť a kabel

Pokud je rukojeť včetně přívodního kabelu odnímatelná, lépe se vám pak bude remoska skladovat. Také pokud chcete remosku s hotovým pokrmem přenést na stůl, není nic lehčího než kabel odpojit.

Soft-tlakové víko

Některé remosky mají kromě klasického víka s topným tělesem také soft-tlakové víko, které slouží k pomalému vaření pod tlakem. Je vhodné především pro vaření vývarů či guláše.

Další využití hrnce

Některé modely remosek mají i další možnosti využití. Jejich nádoby mohou fungovat jako klasické hrnce, které lze postavit na sporák či dokonce indukční plotnu a pohodlně v nich vařit. Některé lze dokonce vložit do trouby. Výhodou tak může být úspora prostoru v kuchyni, kdy není nutné mít několik hrnců navíc.

Zásady používání remosky

Jak jsme již zmiňovali, remoska je velmi jednoduchá na ovládání, je ale dobré znát několik základních zásad, jak ji správně a bezpečně používat.

  • Remosku není potřeba před použitím rozehřívat. Suroviny nejprve vložte do hrnce a následně přiklopte víkem tak, aby správně těsnilo a zapněte.
  • Potraviny by se neměly dotýkat horního víka.
  • Není dobré často odkládat víko remosky, aby zbytečně neutíkalo teplo a neprodloužila se příprava pokrmu.
  • Při míchání a čištění není vhodné používat kovové předměty, aby se teflonový povrch nepoškodil.
  • Některé nádoby lze vložit i do myčky.
  • Před čištěním je nutné, aby byl spotřebič vychladlý a odpojený z elektrické sítě.

Značky remosek

Na trhu dominují dvě značky remosek, první značkou je přímo značka Remoska a druhou remoska ETA, která pro své remosky používá označení Pečenka. Pokud narazíte na další značky, pravděpodobně se již nebude jednat o remosku, ale o pečící pánev. Nejčastěji se lze setkat se značkami Clatronic, Concept, Bravo, DOMO či Proffesor a další.

Remoska

Remoska je originální značkou a v roce 1957 začala první sériová výroba remosek v tehdejším státním podniku REMOS. Název remoska tedy vznikl podle této firmy. Po pádu socialismu se na remosky téměř zapomnělo až v roce 1994 byla založena firma Remoska, která navázala na výrobu originálních remosek, které jsou opět oblíbené nejen v ČR, ale také v zahraničí, dokonce i v USA, Kanadě a Austrálii.

Remoska ETA

Česká společnost ETA vyrábí plno domácích spotřebičů. Pečící pánve typu remoska však nenajdete pod názvem remoska, nýbrž jako ETA Pečenka. Pečenku vyráběla firma ETA cca od roku 1962, po několika letech byla výroba zastavena, ale v roce 2014 se na trh vrátila a místo kruhového tvaru mají pečenky tvar čtvercový (zdroj: idnes.cz). ETA vyrábí také pečící pánve s ohřevem odspodu, jejich názvy jsou ETA Festa nebo ETA Piesta, nicméně nejedná se o remosky ve svém slova smyslu.

Recepty z remosky

Níže se můžete inspirovat různými recepty na pečení v remosce.

https://www.youtube.com/channel/UClL5eA68oZKzfaTczT7ZEzw/playlists

https://craftlog.com/cz/vareni/explore/recepty-z-remosky

Otázky při výběru remosky

Co je remoska?

Remoska je malá elektrická trouba, která ohřívá nádobu se surovinami ze shora. Její hlavní částí je nádoba, víko s topným tělesem, otvory na víku pro únik páry a stojan proti zahřívání kuchyňské linky. Funguje na principu ohřevu ze shora, teplo je rozváděno po stěnách hrnce a její použití je velmi jednoduché. Jídla v ní neztrácejí vodu a živiny a jsou velmi chutná. Více informací o remosce naleznete v nákupním rádci.

Remoska nebo pečenka?

Remoska je zažitý název pro konkrétní produkt a začala se vyrábět koncem 50. let. Od roku 1962 však začala společnost ETA vyrábět obdobný spotřebič, jen pod názvem Pečenka. Remoska i pečenka jsou stejně kvalitní a výkonné spotřebiče, rozdíl je však v jejich nynějším vzhledu. Remoska se vyrábí zpravidla kulatého tvaru, zatímco pečenka od společnosti ETA má tvar čtvercový nebo obdélníkový.

Remoska Lidl, Tescoma a Tefal, jsou na trhu a prodávají se?

Klasickou remosku značky Tescoma a Lidl na trhu nenajdete. Tescoma vyrábí převážně nepřilnavé pánve či tlakové hrnce nebo různé multifunkční hrnce. Značka Tefal prodává pouze různé varianty elektronických pečících pánví nebo trouby, nikoli klasické remosky.

Jaká je cena remosky?

Výše ceny se odvíjí od značky výrobce, velikosti objemu a výkonu topného tělesa. V cenové kategorii do 1 000 Kč zpravidla remosku neseženete, výjimkou mohou být akce, nebo pořízení v bazaru. Od 2 000 Kč začínají menší remosky a pečenky a s rostoucí velikostí vzrůstá i jejich cena. Kolem 5 000 Kč pak seženete ty nejlepší remosky, které mohou být i multifunkční.