TOP 3 zavařovací hrnce
Elektrický zavařovací hrnec s akustickým signálem a jednoduchým ovládáním. Má termostat, časovač i vypouštěcí ventil na dně hrnce. Na jedno zavařování pojme až 14 sklenic. | Skvěle vybavený elektrický nerezový zavařovací hrnec s bezpečnostními funkcemi, časovačem i termostatem. Má LCD display, teplotní čidlo i nerezový kohoutek na boku. | Klasický zavařovací hrnec s velkým objemem 30 litrů má kvalitní provedení ze smaltu. Má pěkný design a v jeho příslušenství najdeme kleště s protiskluzovou vrstvou a rošt. |
+ Akustická signalizace, dobrý poměr cena/výkon, tepelně izolované rukojeti | + Výpustný kovový kohout, LCD display s podsvícením, bezpečnostní ochranné systémy | + Kvalitní provedení, součástí kleště na sklenice a rošt, možnost použití i na indukci |
- Kratší napájecí šňůra | - Zvukový signál méně hlasitý | - Teploměr není součástí |
Orientační Cena | Orientační Cena | Orientační Cena |
Konzervace potravin je v naší zemi velice oblíbená, neboť pomocí zavařovacího hrnce si na sezónním ovoci a zelenině pochutnáte po celý rok. Elektrický zavařovací hrnec se díky nastavitelné teplotě a automatickému vypnutí postará o celý proces zavařování zcela sám. Jeho vypouštěcí ventil zjednodušuje manipulaci a možnost odloženého startu přizpůsobí zavařování vašim potřebám. Klasický zavařovací hrnec nerez bude sloužit dlouhá léta nejen při zavařování, ale dobře poslouží i při dalších činnostech v kuchyni. V našem výběru jsme dali dohromady nejlepší zavařovací hrnce pro rok 2024, přičemž jsme brali ohled na recenze, testy a hodnocení uživatelů.
Nejlepší zavařovací hrnce (Test 2024)
Vzhled | Model | Typ | Objem | Příkon | Teplota | Časovač | Displej | Dostupnost |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Hyundai PC 200 | Elektrický | 27 l | 1800 W | 50 - 100 °C | 120 min | Ne | ||
Domo DO42326PC | Elektrický | 27 l | 2000 W | 30 - 100 °C | 120 min | Ano | ||
Orion 111898 | Klasický | 30 l | - | - | - | Ne | ||
Professor ZVH 272 | Elektrický | 27 l | 1800 W | 30 - 100 °C | 120 min | Ano | ||
Rommelsbacher KA 1804 | Elektrický | 29 l | 1800 W | 30 - 100 °C | 120 min | Ne | ||
Sencor SPP 2200SS | Elektrický | 27 l | 1800 W | 30 - 100 °C | 120 min | Ne | ||
Vigan Mammoth ZH27DGB | Elektrický | 27 l | 1800 W | 30 - 100 °C | 120 min | Ano | ||
Domo DO42324PC | Elektrický | 27 l | 1800 W | 30 - 100 °C | 120 min | Ano | ||
Klarstein KonfiStar 60 | Elektrický | 60 l | 2500 W | 30 - 110 °C | 120 min | Ne | ||
KOVO HB | Klasický | 20 l | - | - | - | Ne |
Recenze zavařovacích hrnců
Hyundai PC 200
Elektrický zavařovací hrnec Hyundai PC 200 má desítky pozitivních recenzí a díky skvělému poměru cena/výkon se jedná o jeden z nejoblíbenějších zavařovacích hrnců. Hrnec je vyroben ze smaltu a ovládá se manuálně, přítomen je jak časovač s možností nastavení do 120 minut, i regulace teploty s termostatem, který má teplotní rozsah 50 až 100 °C. Velice praktický je také zvukový signál, který signalizuje dosažení nastavené teploty. Ve spodní části nádoby se nachází kohoutek na odpouštění, který má však podle zkušeností malý průtok a rovněž by mohl být delší napájecí kabel. Potěší naopak odizolované rukojeti a objem 27 litrů, který pojme 14 zavařovacích sklenic.
+ Akustická signalizace, dobrý poměr cena/výkon, tepelně izolované rukojeti
– Kratší napájecí šňůra
Domo DO42326PC
Elektrický zavařovací hrnec nerez Domo DO42326PC má velice pozitivní recenze, chválu si získává kvalitním nerezovým provedením a to včetně kohoutku, který je navíc prakticky umístěn naboku mimo display. LCD displej je modře podsvícen a zobrazuje nastavenou teplotu, aktuální teplotu uvnitř hrnce a čas do konce vaření. O konci programu hrnec informuje zvukovým signálem, který by však mohl být hlasitější. Kromě zavařování poslouží skvěle také jako várnice na čaj, pro výdej svařeného vína a dalších obdobných tekutin. Automatu na zavařování nechybí ochrana proti přehřátí a varu na sucho, nebo upozornění na nedostatek vody.
+ Výpustný kovový kohout, LCD display s podsvícením, bezpečnostní ochranné systémy
– Zvukový signál méně hlasitý
Orion 111898
Smaltový zavařovací hrnec na indukci Orion 111898 je klasický hrnec, který spotřebitelé v recenzích popisují jako velmi kvalitní. Má pěkné provedení včetně zajímavého designu a výrobce k němu dodává praktické příslušenství, které zavařování usnadní. Jedná se o kleště na vyjímání horkých sklenic z vroucí vody s protiskluzovou vrstvou a o rošt, který se hodí jak pro zavařování v páře, tak pro oddělení sklenic od dna hrnce. Díky většímu objemu je vhodný nejen na zavařování ovoce, zeleniny, marmelád nebo čalamád, ale i na zabijačky nebo domácí porážky. Jeho součástí je samozřejmě také poklice s otvorem na teploměr, který však bohužel není součástí.
+ Kvalitní provedení, součástí kleště na sklenice a rošt, možnost použití i na indukci
– Teploměr není součástí
Professor ZVH 272
Digitální zavařovací hrnec Professor ZVH 272 je v recenzích hodnocen velmi kladně, výtky směřují zejména ke kratší přívodní šňůře, nebo k výše umístěnému kohoutku. Většina zkušeností je poizitvních, a proto také tento hrnec získal ocenění Produkt roku. Teplota a časovač se nastavuje digitálně pomocí otočných knoflíků, navolené hodnoty se pak zobrazují na přehledném displeji. Hrnec je vyroben z hygienického smaltového pláště a výpustný kohout je bohužel jen plastový, za to je však prakticky umístěn na boku hrnce, mimo ovládací panel.
+ Ocenění Produkt roku, výborný poměr cena/výkon, součástí zavařovací rošt
– Výše umístěný kohoutek
Rommelsbacher KA 1804
Elektrický hrnec na zavařování Rommelsbacher KA 1804 má velmi kvalitní zpracování, je vyroben z dvouvrstvého smaltu s rovným dnem. I díky tomu má mírně vyšší hmotnost 6,1 kg. Vzhledem k vyšší pořizovací ceně zamrzí absence displeje, nicméně právě i díky tomu se elektrický hrnec velmi jednoduše ovládá. Jeho velkou výhodou je časovač, který začne odpočítávat až po dosažení nastavené teploty. Jeho rozsah je 20 až 120 minut a teplotu lze nastavit v rozsahu 30 až 100 °C. Má ochranu proti přehřátí, kontrolku provozu i vypouštěcí ventil, který je však umístěný v místě ovládacích prvků.
+ Jednoduché ovládání, kvalitní zpracování z dvouvrstvého smaltu, chytrý časovač
– Vzhledem k vyšší ceně absence displeje
Sencor SPP 2200SS
Automatický zavařovací hrnec Sencor SPP 2200SS má nerezové provedení a s objemem 27 litrů nabízí kapacitu pro 14 zavařovacích sklenic o objemu 1 litru. Ovládá se mechanicky pomocí dvou otočných voličů, jeden slouží k nastavení teploty a druhý je časovač. Kromě zavařování a sterilizace je vhodný také pro přípravu horkých nápojů nebo polévek. Samozřejmostí je přítomnost vypouštěcího ventilu, který směřuje mimo ovládací panel a tepelně izolované rukojeti. Z praktických funkcí zaujme automatické řízení teploty, akustický signál i ochrana proti přehřátí a ochrana proti provozu na prázdno. Hrnec má rovné dno, dodáván je s roštem a hrnec má chytře vyřešený prostor k uložení napájecího kabelu do dna.
+ Nerezový zavařovací hrnec, automatický provoz, prostor k uložení napájecího kabelu
– Plastový kohoutek
Vigan Mammoth ZH27DGB
Hrnec na zavařování Vigan Mammoth ZH27DGB s příkonem 1800 W má standardní objem 27 litrů, díky kterému pojme až 22 kusů sklenic o objemu 0,7 litrů. Díky kohoutku, který je vyroben jen z plastu, je hrnec velmi univerzální a kromě zavařování může posloužit i k ohřívání a dávkování horkých nápojů. Má dva kulaté ovladače, kterými lze nastavovat jak teplotu, tak i časovač. Display poté zobrazuje nastavenou teplotu, aktuální teplotu uvnitř hrnce a odpočet nastaveného časovače. Jako materiál je použitý smalt, víko je plastové a rukojeti tepelně izolované. Vzhledem k počtu funkcí a příkonu má výborný poměr ceny a výkonu, což zmiňují i spotřebitelské recenze.
+ Výborný poměr cena/výkon, automatická regulace teploty a vypnutí, display
– Nic zásadního
Domo DO42324PC
Zavařovací hrnec Domo DO42324PC je v elektronickém provedení, má standardní příkon 1800 wattů i objem 27 litrů. Potěší jeho jednoduché ovládání, které probíhá dvojicí otočných ovladačů. Na displeji umístěném mezi nimi se zobrazuje aktuální teplota v hrnci, nastavená teplota i časový odpočet do konce zavařování. Výhodou je dodávaná záslepka místo výpustného kohoutku, která zvyšuje praktičnost využití. Kohout v balení je bohužel jen plastový navzdory tomu, že výrobce kovový dodává, ale pouze jako příslušenství. Potěší zvuková signalizace upozorňující na konec procesu, nebo také automatické vypnutí a bezpečnostní ochrany.
+ Velmi dobrý poměr cena/výkon, zvuková signalizace, praktická záslepka kohoutku
– Plastový kohout
Klarstein KonfiStar 60
Velký elektrický zavařovací hrnec Klarstein KonfiStar 60 má oproti většině velký objem 60 litrů, čemuž odpovídá i jeho vyšší příkon 2500 W. Díky velkému objemu najednou zavaří až dvakrát tolik sklenic co běžné zavařovací hrnce a navíc zcela automaticky. Ač tento typ nemá display, nechybí mu jednoduché nastavení teploty v rozsahu 30 až 110 °C i časovač s možností nastavení od 20 do 120 minut. Hrnec je vyroben z ušlechtilé oceli s bezpečným uzavíratelným víkem, plastový kohoutek má umístěný mimo ovládací panel a o provozu hrnce informují dvě barevná světýlka. Vhodný je pro všechny, kteří zavařují větší množství surovin nebo pro ty, kteří ocení velký objem pro jeho další funkci, kterou je dávkování horkých nápojů.
+ Nadprůměrně velký objem, vyšší příkon, bezpečnostní víko z nerezové oceli
– Nic zásadního
KOVO HB
Klasický zavařovací hrnec z pozinkovaného kovu KOVO HB má objem 20 litrů, díky čemuž s ním zvládnou manipulovat i ženy. Jedná se o opravdu typický hrnec na zavařování, se kterým má mnoho osob zkušenost od svých babiček. Určen je na plynový sporák, elektrickou plotýnku i sklokeramickou desku, pravděpodobně však nebude fungovat na indukci. Hrnec má rovné dno, neizolovaná madla a pokličku s prostupem na teploměr. Teploměr by se měl vkládat do kovového pouzdra, který však stejně jako teploměr, u většiny prodejců není součástí balení. Jeho nespornou výhodou je nízká pořizovací cena a multifunkční použití v kuchyni.
+ Nízká pořizovací cena, kompaktní objem 20 litrů, pozinkovaný kov
– Dodáván bez teploměru
Jak vybrat zavařovací hrnec
Před koupí hrnce na zavařování je třeba si stanovit množství zavařovaných surovin a jak často zavařování chcete provádět. Pro občasné zavařování menšího množství postačí klasický zavařovací hrnec s teploměrem. Pokud však budete zavařovat často a větší množství, je vhodnější elektrický zavařovací hrnec. Důležitým parametrem je objem a také příkon, pro větší komfort si můžete připlatit za hrnec s užitečnými funkcemi, jako je regulátor teploty, LCD displej, automatické vypnutí nebo odložený start.
Elektrický zavařovací hrnec
Nabízí pohodlný způsob zavařování bez nutnosti sporáku. Vše, co potřebujete, je elektrická zásuvka. Mimo zavařování lze použít také na ohřev velkého množství čaje, punče, svařeného vína nebo guláše. Jeho výhodou je jednoduchá obsluha a rychlost procesu. Nevýhodou je pouze vyšší pořizovací cena. Kvalitní elektrický hrnec může disponovat několika užitečnými funkcemi.
- Regulátor teploty – Hlídá nastavenou teplotu. Díky němu se nic nepřipálí ani neprasknou sklenice.
- Možnost odloženého startu – U některých hrnců lze nastavit, kdy se spustí.
- Kohoutek pro vypouštění – Ventil, ze kterého vypustíte vodu, aniž byste museli zvedat těžký hrnec a slouží také k rozlévání horkých nápojů. Ventil by neměl být umístěn příliš vysoko, aby se hrnec nemusel při vypouštění naklánět nebo ručně vylévat.
- LCD displej – Ukazuje přehledně nastavené funkce a teplotu.
- Bezpečnostní prvky – Chrání proti vyvaření vody nebo aby se hrnec nezapnul bez vody.
- Madla k uchopení – Slouží k manipulaci s hrncem. Většinou jsou vyrobeny z plastu, čímž jsou odizolované a nepálí.
- Ukazatel hladiny – Pro lepší přehled o stavu kapaliny v nádobě.
Klasický hrnec na zavařování
Jedná se o jednoduchý hrnec vyššího tvaru, s větším objemem a pokličkou, ve které se zpravidla nachází otvor pro teploměr. Naplněný vodou se postaví na plotnu, zahřeje se jako běžný hrnec a po dosažení správné teploty se vloží sklenice se zavařeninami. Nevýhodou je nutnost stále kontrolovat teplotu.
Při nedodržení správné teploty by mohlo dojít nedostatečnému zakonzervování nebo k prasknutí sklenic. Pro zavařování v klasickém hrnci je třeba si vymezit dostatek času a mít trpělivost. Výhodou je nízká pořizovací cena a bezporuchovost.
- Teploměr – Bývá umístěn v pokličce a informuje o aktuální teplotě.
- Madla k uchopení – Slouží k manipulaci s hrncem a při vylévání vody.
Zavařovací hrnec na indukci
Dno hrnce vhodného na indukční varnou desku musí být z feromagnetického materiálu. Musí totiž kooperovat s indukční cívkou, která vytváří magnetické pole. Po umístění hrnce a zapnutí sklokeramické desky dochází k rozkmitání molekul u dna hrnce, čímž se začne voda efektivně ohřívat. Hrnce se sendvičovým feromagnetickým dnem se vyrábí z litiny, porcelánu, hliníku nebo mědi.
Parametry zavařovacích hrnců
Před koupí je nutné sledovat základní parametry.
Materiál
Klasický zavařovací hrnec s teploměrem se vyrábí z plechu nebo je pozinkovaný či smaltový (hrnec na indukci je vybaven feromagnetickým dnem). Elektrické hrnce se vyrábí z nerezu nebo smaltu a šasi mohou mít plastové.
- Nerezový zavařovací hrnec – Snadno se čistí, je odolný a vyznačuje se dlouhou životností. Nerez na sebe neváže pachy, takže lze používat na různé pokrmy či nápoje. Má vyšší pořizovací náklady.
- Smaltový zavařovací hrnec – Výhodou je nižší pořizovací cena, čistí se však hůře a je náchylnější na poškození a poškrábání.
Příkon
Při koupi elektrického hrnce je třeba znát jeho příkon. Uvádí se ve wattech (W) a určuje zjednodušeně řečeno jeho výkon, od kterého je odvislá doba trvání zavařování. Hrnec s větším příkonem má vyšší spotřebu elektrické energie.
- Do 1000 W – Jde o nejlevnější a nejmenší elektrické hrnce na zavařování.
- Okolo 1800 W – Dostačující příkon pro zavařování většího množství sklenic.
- Příkon 2000 W – Dražší digitální zavařovací hrnce disponují vysokým příkonem, zavařování trvá kratší dobu.
Objem hrnce
Udává, jak velké množství sklenic budete moci zavařovat najednou nebo kolik punče či polévky v hrnci ohřejete. Klasický zavařovací hrnec má objem menší, elektrický hrnec disponuje větším objemem, přičemž jeho ventilek zajistí pohodlné vypouštění velkého množství tekutiny bez nutnosti nepraktického přenášení a následného vylévání do odpadu.
- Objem do 16 l – Vhodný pro zavařování menšího množství pro malou rodinu.
- Okolo 25 l – Hrnec s ideální velikostí, který pojme i větší množství zavařenin. Vejde se do něj až 20 kusů běžných sklenic.
- Hrnec nad 30 l – Nutností při zavařování nebo ohřívání velkého množství jídla.
Teplota a čas
Kvalitní elektrický zavařovací hrnec vyniká možností nastavení teploty a času zavařování, díky čemuž ho není nutné stále hlídat. Rozsah teploty je obvykle možné nastavit od 50 do 100 °C, u lepších hrnců lze nastavit teplotu již od 30 °C.
Čas zavařování můžete nastavit obvykle v rozmezí 0 až 120 minut. Funkci automatického vypnutí využijete, když musíte během zavařování například odejít a inteligentní časovač začne odpočítávat čas až ve chvíli, kdy voda dosáhne požadované teploty.
Displej a ovládání
Jednodušší elektrické hrnce na zavařování se ovládají tlačítky a obvykle kulatými ovládacími prvky. Tlačítka slouží pro zapnutí/vypnutí, zatímco kulatým ovladačem se nastavuje požadovaná teplota, nebo časovač. Tento systém ovládání je velmi intuitivní a snadný pro většinu spotřebitelů.
Lepší elektrické zavařovací hrnce mohou být vybaveny displejem, kde se zobrazuje nastavená teplota, nebo odečet času. Zpravidla se tyto hrnce ovládají tlačítky umístěnými v blízkosti displeje, který je pasivní, jednoduchý a může být i podsvícen. Ovládání s displejem může dále nabízet více funkcí, jako je například odložený start, nebo zobrazení aktuální teploty uvnitř hrnce.
Tipy k zavařování
Zavařování se zdá jako složitý proces. S dobrými tipy to však zvládne každý.
Zavařování v hrnci
Zavařování v klasickém hrnci je tím nejčastějším způsobem, když není k dispozici elektrický zavařovací hrnec. Důležité je umýt všechny sklenice a udržovat čisté i ostatní náčiní. Jakmile se bakterie dostanou do zavařeniny, mohou se zkazit. Existují i další způsoby jak zavařovat, v hrnci se však nejsnadněji hlídá a reguluje teplota.
Zavařování v hrnci na sporáku
Postačí k tomu levný zavařovací hrnec. Bohužel jde jen těžko použít běžný velký hrnec, a to kvůli jeho absenci otvoru pro teploměr, který při zavařování hraje důležitou roli. Při výběru si ohlídejte materiál hrnce s ohledem na typ sporáku, který v domácnosti máte. Na indukci je potřeba zavařovací hrnec s feromagnetickým dnem.
Jak zavařovat v hrnci
Surovina se zalije horkým nálevem, sklenice se důkladně zavřou a uloží do hrnce. Sklenice by se při zavařování neměli vzájemně dotýkat, aby nepraskly (hrnec se proto často vykládá utěrkou). Do hrnce se přilije voda do půlky sklenic a voda se drží pod bodem varu.
Zavařování v páře
Po umístění naplněných sklenic na rošt do zavařovacího hrnce se přilije pouze tolik vody, aby sahala 2 cm pod stojan. Sklenice nejsou ponořeny ve vodě a po přivedení vody k bodu varu vznikne pára, která zavařované suroviny prouděním kolem sklenic steriluje. Výhodou je, že není potřeba velké množství vody.
Jak zavařovat bez zavařovacího hrnce
Zavařovat lze i jinými způsoby (zdroj: apetitonline.cz).
- V troubě – Zavařování probíhá v hlubším plechu a trvá 30-60 minut při teplotě 85 až 90 °C v závislosti na potravině, množství sklenic a vlastnostech trouby.
- V tlakovém hrnci – Sklenice se v tlakovém hrnci zavařují pouhých 3-5 minut.
- V mikrovlnné troubě – Doba zavařování závisí na výkonu mikrovlnky. V mikrovlnné troubě s příkonem 900 W se jedna sklenice zavaří do 5 minut.
- V myčce na nádobí – Lze v ní zavařovat všechny suroviny. Myčka se nastaví na max. 70 °C a zapne se mycí program.
Jak poznat správně zavařenou sklenici
Po vychladnutí sklenice poklepejte nehtem nebo jiným předmětem na střed víčka, uslyšíte vysoký nebo nižší tón. Čím vyšší je tón, tím vyšší je také podtlak ve sklenici, což je žádoucí. Víčko nesmí být v žádné případě vypouklé.
Vhodné potraviny k zavaření
Zavařovat se dá velké množství potravin.
- Ovoce a zelenina – Zavařují se nejčastěji po sklizni, kdy je surovin nadbytek a tímto se uchovají na zimní měsíce. Jde o marmelády, džemy, okurky, cibule, čalamády nebo kompoty.
- Maso a uzeniny – Zavařit lze hovězí, vepřové, drůbeží, telecí nebo jehněčí. Uzeniny je nutné nejprve tepelně zpracovat a nesmí obsahovat strouhanku nebo mouku.
- Houby – Zejména tvrdší druhy hub jsou k zavařování ideální.
- Hotová jídla – Polévku, omáčku nebo guláš je možno zavařit a odvézt s sebou na dovolenou nebo pracovní stáž. Opět nesmí obsahovat mouku a podobná pojiva.
- Ryby – Méně častá surovina k zavařování, proces je složitý a zdlouhavý. Filety musí být dokonale očištěné.
Příslušenství k zavařování
Pro usnadnění zavařování lze použít některé níže vypsané příslušenství.
- Kleště na vytahování sklenic – Slouží k bezpečnějšímu vyjmutí sklenic z hrnce bez opaření.
- Rošt do zavařovacího hrnce – Aby sklenice nenarážely o dno a nerozbily se.
- Zavařovací hlava – Slouží k zavírání sklenic.
- Těsnění ke sklenicím – Aby byly sklenice zavařeny důkladně a nedostal se do nich vzduch.
- Odsávací zvon – Vytvoří podtlak ve sklenici, čímž se víčko pevně přisaje k hrdlu sklenice.
- Stlačovací pružina – Poslouží při plnění sklenic surovinami.
- Dřívka nebo mřížka k zajištění zavařované zeleniny – Aby zelenina nestoupala ve sklenici nad hladinu.
- Otvírák zavařených sklenic – Slouží pro snazší uvolnění víčka.
Otázky při výběru hrnce na zavařování
Je lepší klasický nebo elektrický zavařovací hrnec?
V klasickém hrnci trvá zavařování déle a nutností je neustálé sledování teploty. Jeho výhodou je nízká cena a bezporuchovost. V elektrickém hrnci efektivně zavaříte velké množství sklenic, hrnec sám reguluje teplotu a u některých hrnců lze odložit start nebo naplánovat vypnutí. Lze použít i na ohřívání punče, guláše, svařeného vína a podobných věcí. Disponuje také praktickým výpustným ventilem.
Je zavařovací hrnec s odšťavňovačem?
K některým elektrickým hrncům lze dokoupit odšťavňovací nástavec, který se skládá ze tří pater. Do dolního patra se nalije voda a do vrchního se vloží suroviny. Při zahřátí vody vzniká pára, která propařuje surovinu, čímž vzniká šťáva. Ta kape do prostředního patra, odkud odtéká hadičkou mimo hrnec. Takto získanou šťávu lze použít do marmelád, sirupů nebo zmrzlin.
Jaká je cena hrnců na zavařování?
Jednoduché zavařovací hrnce na plotnu se dají pořídit od 500 Kč. Za 1000 až 2000 Kč již koupíte elektrický zavařovací hrnec s objemem až 27 litrů a s příkonem do 1800 W. Kvalitnější hrnce s objemem nad 30 l, s dalšími funkcemi, displejem a příkonem i 2000 W stojí 2000 až 4000 Kč. Profesionální automat na zavařování od známých značek má pořizovací cenu od 4000 Kč.
Jaké jsou nejlepší značky zavařovacích hrnců?
Mezi nejoblíbenější značky a výrobce zavařovacích hrnců patří Professor, Bielmeir, Domo, Tescoma, Hyundai nebo česká značka ETA či Sencor. Značné oblibě se těší také zavařovací hrnec Lidl, který tento řetězec prodává obvykle sezónně a pod svou privátní značkou Silvercrest.